Процеси формування глобальної системи торгівлі, фінансів і виробництва обумовлюють сьогодні динамічний ріст, інтенсифікацію та багатоманітність правових зв’язків суб’єктів економічних відносин. Цей фактор власне і визначає місце і роль дисципліни «Проблеми цивільного права і процесу». В сучасних умовах будь-який практикуючий юрист не може обійтися без ґрунтовних знань вказаного предмету. Разом з тим, знання основних проблем цивільного права, визначає кваліфікацію юриста як фахівця в галузі.

Курс «Проблеми цивільного права і процесу» передбачає поглиблене вивчення теоретичних проблем цивільного права, цивільного процесуального права та існуючих способів подолання колізій та прогалин у праві з огляду на нинішній стан законодавства та правозастосовчої практики.

Вивчення дисципліни дасть можливість осмислити найбільш важливі та проблемні питання в науці цивільного права України, засвоїти висновки юридичної науки та правозастосовчої діяльності, опанувати додатковий арсенал знань щодо застосування чинного цивільного законодавства.